Hra - Dívka z Národa EDER - Dievka

12.08.2024 21:32

Ve sluchátkách se znovu ozve ženský hlas: "Vybrala sis Národ ke kterému patříš a také to, kým vlastně jsi. Je ti jasné, že jsi na cestě, i když ti zatím není příliš jasné odkud a kam, ani co je cílem tvé cesty. Nejsi ale jedinou dívkou, která tuto noc přenocovala v těchto lesích. Lesy jsou odjakživa nejen v Mezihoří uctívány, stejně jako Hory, Řeky, Jezera, Louky, Pole a celá Příroda, celý Vesmír. A i když už všichni nevěří v sílu Magie, jsou dny, ve kterých obyvatelé tohoto světa náchylnější uvěřit, že existují věci, které přesahují je samotné a nemusí mít logické vysvětlení. Takovými dny jsou pro všechny Národy dny jarní a podzimní rovnodennosti a oba slunovraty. Dvě slunce dávají těmto dnům víc, než jen čtyři možné výklady, podle toho, které ze sluncí tomu konkrétnímu svátku vládne, nebo jestli svátku vládnou obě společně, což je nejvzácnější situace. Společně s tebou, shodou náhod, nebo úradkem osudu, přenocovala poměrně nedaleko od tebe dívka přibližně v tvém věku, pocházející z Národa EDER, která by mohla být pro příběh důležitá."
 

Hlas průvodkyně se krátce odmlčí, než pokračuje: "Národ EDER je jeden z nejstarších Národů Elfů, žijících v království TAVASTA, v Temném lese na západ od Mezihoří. Matematika, Astronomie, Léčitelství, Magie a Astrologie, Geometrie, Písmo a Literatura, Poezie a Hudba, vlastně téměř vše pochází od Elfů. Tedy... to tvrdí oni. Jejich rozsáhlým vědomostem o přírodě, stvořeních a zemích světa MHATHAIR(,) a nejen o něm, ale i věcech ležících za jeho hranicemi, se vyrovná pouze jejich arogance. ″Namyšlený jako Elf.″ To je běžné rčení mezi ostatními Národy. Možná i díky tomu, že se o své vědomosti a poznání neradi dělí s ostatními. Pouze z nutnosti je čas od času předají svým dočasným spojencům. Nedělají to nezištně a už vůbec ne zadarmo. Nebo to udělají, jen když je donutíme, myslí si někteří. Přes jejich dlouhověkost, alespoň ve srovnáním s ostatními Národy, nejsou nesmrtelní. I když to tak na ostatní Národy může působit.

 

Ale přežijí i taková zranění, která by u jiných Národů znamenaly jistou a bolestivou smrt. Jestli je to díky úrovni léčitelství, nebo za pomoci Magie, v tom oni sami záměrně nechávají jiné v nejistotě. Kvůli dlouhotrvající rivalitě mezi jednotlivými Národy Elfů a několika dlouhým válkám v minulosti jsou postoje k nim mimo jejich království často chladné a podezíravé. Jejich počet už dlouhou dobu klesá a tak se drží na svém území a většina z nich se dívá na ostatní Národy s pohrdáním. Tato dívka se sice narodila mezi Elfy, ale ať už to byl život, nebo osud, co ji zavedlo do Mezihoří, ať byla její minulost jakákoli, je tak jako ty na cestě. A i když si zatím nevzpomíná na to odkud a kam, natož aby věděla(,) proč a jaký je cíl její cesty, musí počítat s tím, že pro ni nebude snadné uniknout pozornosti, jako pro tebe. Bude v těch které potká budit nedůvěru.

 

Možná také závist, kvůli schopnostem a znalostem, které ostatní nechápou a proto také budou v její přítomnosti velmi ostražití. Možná byla tato noc chvílí, kdy jste si byly nejblíž a nikdy se nesetkáte. Ale proč bych ti o ní potom vyprávěla? Je víc než možné, že se spolu setkáte. Ale bude záležet jen na tobě, v co se toto setkání vyvine. Můžete se stejně snadno stát, že se spřátelíte, jako že budete nepřáteli. Můžete se stát soupeři, ale také spojenci. Je jen na tobě, zda dáš na svoje pocity, vlastní zkušenosti s Elfy, pokud nějaké máš, na předsudky, nebo zda dokážeš dát i někomu z jiného Národa stejnou šanci, jakou bys chtěla mít sama. Šanci, aby tě brali takovou, jaká jsi. Nebo snad jaká bys chtěla být a proč jsi se vydala na svoji cestu? Kdo ví?″

 

Průvodkyně hrou se na chvíli odmlčí a na ploše monitoru se objevuje nápis, který ti sděluje: 'Toto jsou výchozí Schopnosti příslušnice Národa EDER: Fyzická síla 1, zdraví 2, ráznost 1, hbitost 1, vnímavost 1, vzrušení 0, chytrost 2, síla vůle 1, intuice 1, intriky 1.

 

Ve sluchátkách se znovu ozve hlas Průvodkyně: ″Také tato dívka si po probuzení na nic nevzpomíná. Také jí jsem jsem po probuzení poradila, aby si udělala pohodlí a na chvíli zavřela oči. Nadechla se, zadržela dech a pomalu vydechovala. Hluboký nádech… zadržet dech… pomalý výdech. A znovu… Aby si představila, že se sklání nad studánkou. Teď ti nepovím, co v odrazu na hladině studánky viděla. Ostatní Národy je nevnímají jako přátele, nejvýš jako spojence. Na jednu stranu potřebují jejich znalosti, na druhou stranu jim je závidí. A touží je mít bezpracně a zdarma. Od ostatních národů se liší nápadnou štíhlostí a tím, že nejedí maso. To neznamená, že jsou to vždy křehké a éterické bytosti. Bývají o hlavu vyšší než lidé. Ostatní si myslí, že se chovají povýšeně, ale z jejich strany je to spíš shovívavost. Ta Elfka je krásná, ale trochu bledá s velkýma modrýma očima, plnými rty, čistou pletí a velmi dlouhými, rovnými blond vlasy, vzadu svázanými do drdolu. Když se usmívá, je v tom úsměvu něco zvláštního, smutek, nebo poznání?"

IX.

 

Ale taky ji bolely nohy, kručelo jí v břiše a měla žízeň. Musela s napít. Vstala a došla ke studánce, aby se napila. Sklonila se nad hladinou a uviděla svůj odraz. Napřed jí ta tvář byla jen povědomá, než si uvědomila, že je to opravdu její tvář. Tvář kterou vídá pokaždé, když se podívá do zrcadla. A tak jako tvoje žízeň, i ta její byla obrovská, ale věděla, že pití nepřevařené vody znamená riziko onemocnění, ovšem také dobře věděla, že rozdělávat oheň je pro ni nebezpečné. Nasypala sušené lístky bylin do stříbřité čutory a nabrala vodu ze studánky. Silice z bylinek vodu pročistí, ale to nestačí, bylo třeba vodu zahřát. Vložila čutoru do obalu a po chvíli voda začala vřít. Místní by to považovali za Magii. Počkala, než vyjmula čutoru z obalu a dala ji trochu zchladit. Teplé ČA-TO nejen že uhasilo žízeň lépe než čistá voda, ale také jí rozproudilo krev. Probouzely se i její vzpomínky, ale byly pořád jako v mlze. Věděla, že je v lese, ale nevěděla proč.

 

Vlastně ani nevěděla, kdo opravdu je. Ať byl její spánek dlouhý jakkoli, bylo na něm také něco divného. Cítila, že místo, které si vybrala ke spánku je protknuto starobylou Magií. Na rozdíl od Lidí, Elfové nedělí Magii na dobrou a špatnou, světlou, nebo temnou. Vědí, že jaká je Magie určují ti, kdo ji používají. A že sebelepší cíl nemůže ospravedlnit, pokud někdo zneužívá Magii způsobem, který ublíží jiným Živoucím Bytostem, nebo dokonce samotnému Vesmíru. Tak cítila, že kdyby se ze studánky napila přímo, stala by se pro jiné ještě krásnější, přitažlivější, ale přestože si ještě nevzpomíná, dobře ví, že každé použití Magie, i to nevědomé, má vždy svoji cenu. Dobře ví, že ta cena může být někdy vyšší, než jsou ochotni nebo schopni zaplatit ti, kdo Magii použijí, ať už ji používají úmyslně, nebo jen náhodou, pokud žízniví narazí na studánku v lese. Je ráda, že nemá čistě bílé vlasy, které by křičely, že patří k Elfům, a proto vodu kouzla zbavila.

X.

 

 

Neudělala to kouzlem, bylinkami ČA-TO, ani zahřátím vody teplo jímajícím a zpět předávajícím obalem její čutory. Byla to její čutora. Když si to uvědomila, vzpomněla si, že její čutora, působící dojmem, že je vyrobena z nejrozšířenějšího kovu tohoto světa, je vyrobena z kovu, kterému Elfové říkají SADŽIV ČANDÝ, nebo SADŽIV KANČ. Může být temný, jako je půlnoční obloha pokrytá bouřkovými mraky, ale také průhledný, jako je čirá voda ve studánce. Dokáže absorbovat Magii a protože je třebas jen v malém množství obsažen téměř ve všem, je Magie také vždy obsažena ve všem na tomto světě. I když tomu už všichni nevěří, nebo ani věřit nechtějí. Také jí se vybavily zvláštní sny, které se jí zdály. Z nejdivnějšího z nich si nevzpoměla skoro na nic. Jediné co jí z prvního snu utkvělo v paměti bylo to, že se v něm ocitla v jakémsi podivném světě, kde ani nebyla sama sebou. Lidé nejen v Mezihoří sice ztrácejí víru v Prvotní Bytosti, ale víra ve význam snů je stále velká. I ona věří, že sny jsou původem všech myšlenek a věcí, které se dějí ve skutečném světě. Zdály se jí ještě čtyři další sny, stejné jako tobě. A i když i z nich si pamatuje jen útržky, ví, že jeden z těch snů vyjadřoval její skutečnou osobnost. Pokud si dokáže vzpomenout který sen to byl, rozpomene se na další podrobnosti ze svého života, na své jméno a snad i na důvod, proč je tady a kam to má vlastně namířeno. V prvním snu byla i ona Herečkou, v druhém Sirotkem, ve třetím Šlechtičnou a ve čtvrtém Tulačkou. Kým ale ta dívka je? (Pokud jsi ty Herečkou, potom pro ni mohl být správným snem jen jeden ze tří zbývajících snů...)

 

Herečka (Tato možnost není dostupná)

Stručně řečeno, měla v tom snu klidnou minulost a víceméně dobré vzpomínky. Je ale vážně ta dívka, která si už přivykla na pohodlí života v těch lepších čtvrtích města, která sní především o slávě na divadelních prknech a obdivu? V tom snu to ale chtěla a to přímo zoufale. Za jakoukoli cenu. Její tvůrčí duch byl silný, odhodlaný, cílevědomý a alespoň základy herectví už měla zvládnuté. Její osobnost v tomto snu byla veselá, novým věcem otevřená, zvědavá a také hravá.

 

Sirotek
Stručně řečeno, měla v tom snu minulost plnou bolesti, smutku a ztrát, kvůli kterým ji stále pronásledovaly noční můry. Všechno dobré, co bylo v jejím životě, to bylo zničeno během jednoho jediného dne. Spoustu lidí by něco takového zlomilo. Ale jí ne. Přežila to a nehodlala se jenom tak vzdát. Naučila se velmi dobře řeči Lidí, Trpaslíků i Skřetů, což jí dává výhodu v oblasti obchodu a smlouvání. Její osobnost v tomto snu byla opatrná, uzavřená, nedůvěřivá a rozvážná.

 

Šlechtična
Stručně řečeno, měla v tom snu komplikovanou minulost. A proto se rozhodla za sebou spálit všechny mosty. Její starý rod se jí také zřekl. Pravděpodobně navždy. Nehodlala ale jen tiše přijímat rány osudu, ale rozhodla se vracet jeho údery vším, co má. Vyzná se v etiketě, zákonitostech, vztazích a zvycích ve vyšší společnosti. A také ví celkem dost o politice a historii. Její osobnost v tomto snu byla arogantní, sebevědomá, cynická, ale především velmi odhodlaná.

 

Tulačka
Stručně řečeno, měla v tomto snu těžkou minulost, vyrostla totiž v těch nejchudších čtvrtích města. Že tam dokázala přežít, to o tom, kým je, už samo o sobě hodně vypovídá. Viděla a zažila tam věci, které nepochopí, kdo je nezažil. Ví jak přežít v brutálním bludišti městských ulic, jak krást, aniž by ji někdo chytil, kde může dobře prodat svoji kořist. Neumí dobře číst ani psát, ale kdo to k čemu potřebuje? Její osobnost v tomto snu byla hrubá, impulzivní, mazaná a vytrvalá.

 

Už ví, ke kterému z Národů patří. Národ Eder patří k společenství Národů Elfů, žijícímu v zemi TAVASTA, v hlubokých lesích na západ od Mezihoří, kterému říkají IMBIUMBO. Což je jeden ze způsobů, kterým vyjadřují vztah k Národu Amar, protože ve skutečnosti to znamená Mezi kopci, nebo prostě údolí. EDER je slovo prastarého původu, které podle Elfů znamená Bohy vyvolení nebo Bohy střežení. Což má vyjadřovat, že příslušníci tohoto Národa jsou předurčení k velkým skutkům, myšlenkám a vládnutí, ale především že jsou vždy na té ″správné″ straně a proto je dobré být s nimi zadobře, ať už si o nich myslíte cokoli. Nebo to jméno podle Elfů také znamená krásný, nebo vznešený. Národ Elfů jménem Eder je zdravý a silný. Nebo alespoň býval. Lidé si ale myslí něco podobného sami o sobě, Trpaslíci si to o sobě mysleli, než byli také sami zotročeni. Skřetům je lhostejné, co si kdo myslí o nich. Hlavní je, co si o sobě myslí dívka sama."

XI.

 

Anketa

Který z těch tří snů asi vystihuje dívčino skutečné já?

Sirotek (9)
56%

Šlechtična (3)
19%

Tulačka (4)
25%

Celkový počet hlasů: 16

Diskusní téma: Hra - Dívka z Národa EDER - Dievka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek